domingo, 17 de junio de 2012

Dia Mundial de la lluita contra la desertificació

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida



La desertificació no és un problema tan llunyà


Molta gent, comuna del nostre país, es pensa que la desertificació és un problema llunyà, geogràficament, que cal situar en els veritables deserts de sorra, situats en països exòtics, però no és així, la desertificació és un fet que, des de fa força temps, afecta a molts països del món i a milions de persones de tots els continents. Però cal saber que la desertització també existeix i amenaça amb estendre's, a tots els països del sud d'Europa, amb conseqüències ambientals i socials de diferents graus de gravetat. Espanya no és una excepció, ni ho és Catalunya enfront d'aquesta amenaça ambiental, potenciada per la cobdícia i la ignorància, humanes. Si tens algun dubte sobre el que f'estic dient, solament has de mirar, amb prou atenció, aquests dos mapes:

Mapa del grau de risc de desertificació, en diverses regions i províncies espanyoles.Imatge: El jarro del aguador

Mapa de condicions, naturals, d'aridesa, més o menys elevada, que afavoreixen la desertificació del territori espanyol
Imatge: El jarro del aguador
 
Si t'has fixat, prou be, t'hauràs adonat de que Catalunya, no te pas un panorama massa tranquil·litzador,
respecte dels problemes de sequera i desertificació i, encara molt menys,  la zona sud-sudoest de la província de Lleida. I si, amés a més, pensem en unes futures condicions d'Escalfament Global, amb temperatures mitjanes més elevades i precipitacions disminuïdes, aleshores caldria començar a ser-hi molt curosos amb les formes i els ritmes amb que es tracte recursos tan importantment vitals, per a tothom, com són el clima, els sòls i l'aigua.
 



17 juny: Dia Mundial de la lluita contra la desertificació i la sequera

El 17 de juny de 1994 es va signar la Convenció de les Nacions Unides de Lluita contra la Desertificació (UNCCD)
y el 19 de desembre, d'aquest any, l'Assemblea General de l'ONU va proclamar el 17 de juny com el Dia Mundial de Lluita contra la Desertificació i la Sequera (Resolució 49/115).
En reció a l'aplicació de la Convenció deles Nacions Unides de Lluita contra la desertificaciós, es va convidar als tots els Estats, a que dediquessin aquest Dia Mundial a sensibilitzar l'opinió pública respecte de la necessitat de la cooperació internacional per lluitar contra la desertificació, en tot el món, i de la importància de combatre els efectes nacionals de la sequera.

Imatge: Pòster de la United Nations Convention to Combate Desertification UNCCD


La Desertificació és la degradació dels sòls de les terres de les zones àrides, semiàrides, seques i subhumides  que resulta de la combinació de diversos factors, com ara les variacions climàtiques i les activitats humanes, d'explotació inapropiada dels recursos naturals.

La sequera és un problema natural que està relacionat amb canvis climàtics i consisteix en una important reducció de la precipitacions, que eren habituals en una determinada regió geogràfica, que afecta molt negativament a la productivitat dels sistemes naturals i dels sistemes agro-silvo-pastorals humans, amb repercusions molt negatives sobre l'economia i l'alimentació del habitants de la zona afectada.


El lema de la campanya del 2012 és "Cal assegurar sòls sans i fèrtils per detenir la degradació de la terra productiva
Imatge: United Nations Convention to Combate Desertification UNCCD

La desertificació no és un problema natural, ni aïllat, sinó que està plenament relacionat amb els canvis climàtics, la conservació de la biodiversitat i la necessitat del maneig sostenible dels recursos naturals, tals com són la coberta vegetal i l'aigua subterrània. Els vincles entre aquests aspectes naturals i els factors socioeconòmics que determinen la seva explotació, són crucials per a la seva conservació, ja que la problemàtica de la desertificació és un símptoma de ruptura de l'equilibri entre el sistema de recursos naturals i el sistema socioeconòmic que els aprofita. Per tal motiu, la solució passa tant per la conscienciació de la població causant i afectada, com per donar prioritat a polítiques de gestió i d'aprofitaments sostenibles dels recursos naturals. 

Logo 2012 de la UNCCD, pels països de llengua castellana
Imatge: United Nations Convention to Combate Desertification UNCCD





Informació, sobre el tema, d'interès pels adults

Esquema gràfic, simplificat, representant les principals causes de desertització d'un territori




Manual de Agroforestería para Zonas Áridas y Semiáridas llibre virtual de 100 pàgines, que es pot consultar en línea



Esquema gràfic, simplificat, representant com es produeix la desertificación, en el Sudan, però que és vàlid per qualsevol altre lloc del món, afectat de clima sec i pràctiques agràries i ramaderes equivalents
Imatge: Hoy ... por la desertificación... y mañana también


En la pàgina Web del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente n'hi ha  1.390 ítems per la paraula clau 'desertificacion' busca i remena que és gratis


Informació, sobre el tema, d'interès pels educadors:




Esquema escolar, per mostrar-hi com es produeix la desertificació, apte per treballar el tema amb alumnes de cicle inicial i mitjà de l'EP
Imatge: Hoy ... por la desertificación... y mañana también


Con motivo del "Día Mundial de la lucha contra la Desertificación y la Sequia" os presento esta aplicación educativa dedicada a la importancia del agua. Alojado en el portal Instituto Mexicano de Tecnología del Agua. Resulta muy útil para trabajar en la Pizarra Digital Interactiva (PDI).


Finalidad:
• Trabajar la importancia del agua en nuestro planeta.

Destinatario:  Alumnado del Ed. Infantil, Ed. Primaria y Alumnado con Necesidades Específicas de Apoyo Educativo.

- Para empezar a jugar, PINCHA AQUÍ.



- Kit pedagógico de la UNESCO: Aprendiendo a luchar contra la desertificación


Portada de la historieta gràfica, 'There is no rub big enouch to sweep the desert under', de 26 pàgines, protagonitzada pel conegut personatge de còmic Lupo Alberto que fou encarregada per la UNCCD, com una iniciativa d'educacióambiental, informal, de nens i joves.
Pots descarregar-te-la, en PDF, clicant AQUÍ
 
Resum: Aquest còmic, en anglès, narra la sequera en una granja d'animals. Lupo Alberto, el llop, i la seva nòvia, la gallina, Martha presenten als altres animals de la granja, diverses formes de mitigar els efectes de la sequera i com poden lluitar contra la desertificació . Aquestes estratègies inclouen la bons gestió de l'aigua , les pràctiques agrícoles sostenibles i la conservació de la coberta forestal.

El hombre que plantó árboles y creció felicidad
Adaptació, curta i lliure, del conte de Jean Giono: L'home que plantava arbres.Textos: Maite Marquès. Dibuixos: Raúl Urquiaga. Realitzat per GRAMA (Grupo de Acción para el Medio Ambiente), en la convicció que amb les nostres petites accions és possible canviar el món


L'ajuntament de Gijón va publicar fa un temps (06/06/07) una versió bilingüe, bable-castellà, bastant bonica. Val la pena veure-la, si més no, com a simple curiositat editorial.

El hombre que plantaba árboles, és un curtmetratge que relata una bellíssima història sobre l'esforç, la fe, la voluntat, la inteligència i el valor de la vida humana. Pel·licula d'animació, de Frédéric Back, que va rebre l'Oscar del 1987, al millor curt d'animació. Basada en una novel·la de Jean Giono, del mateix títol. Per la seva extenxió, ritme narratiu i forma de il·lustració no és un vídeo apropiat per a ser visionat per escolars dels cicles Inicial i Mitjà d'Educ. Primària, ni aconsellable per aules de Secundària, amb percentatge elevat d'alumnat amb Síndrome de TDA/H

Vídeo: El hombre que plantaba árboles 1/2 (14' 58''):



El hombre que plantaba árboles 2/2 (14' 30''):




Vídeo: Lucha contra la desertificación (1' 26''):




Imatges per practicar la lectura gràfica. interpretar el contingut i  debatre experiències i opinions personals:


 Imatge: Pòster metafòric de la UNCCD

 
 



No hay comentarios:

Publicar un comentario