lunes, 27 de febrero de 2012

Seguint els rastres de la fauna vertebrada:

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Dept. de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida.


Localització, interpretació i seguiment dels rastres de la fauna vertebrada


Buscar, localitzar, identificar, interpretar i seguir rastres és una activitat molt emocionant, doncs té quelcom de detectivesca, a més a més, en
en ocasions constitueix un veritable repte personal, força o molt difícil de superar, especialment al començament de l'aprenentatge de les tècniques de rastreig i d'identificació de rastres, de qualsevol mena de vertebrat... o invertebrat, doncs ells també deixen rastres de les seves diverses activitats.

Normalment,
localitzar, identificar, interpretar i seguir rastres és una activitat científica, relacionada amb l'estudi de certes espècies de la fauna, d'una d'una localitat, o relacionada amb l'estudi d'una espècie concreta en moltes localitats diferents. Aquesta mena d'estudis ajuden a conèixer, molt bé, diversos hàbits i comportaments dels components d'un grup d'individus d'una població, d'una certa espècie animal. que estan relacionats amb la seva alimentació, reproducció, territorialitat, desplaçaments, etc. etc.

El rastreig és una activitat que es pot realitzar durant tot l'any, però que pot ser una forma de practicar l'entrenament naturalista quan els animals no estan visibles i que pot servir per a fer-hi estudis científics sobre però que també pot servir per mantenir el cos i el cap actius, ocupant el temps, en aquelles èpoques de l'any en les que hi ha menys feina d'observació directa de la flora i la fauna per mantenir-se poc actives, aquells mesos en que la natura està iniciant o consolidant el típic període de repòs hivernal, es a dir, durant la tardor i hivern.

Existeixen diverses proves i indis que demostren la presència permanent o l'estada temporal, d'una certa espècie animal, en un determinar territori. Les proves més correntment utilitzades per a demostrar que una certa mena d'animal ha estant en un indret són les següents:

1- Els caus o llodrigueres subterrànies, excavades dins del terra, els jaços sobre l'herba o la fullaraca i els nius, generalment, construïts sobre vegetació arbustiva o arbòria.

2- Les restes epidèrmiques, com són els flocs de pèls de mamífers, enganxats sobre vegetació espinosa o enganxosa, les plomes soltes o grapats d'elles, les exúvies o "mudes" de rèptils.

3- Els ous d'amfibis, de rèptils i d'aus

4- Les marques d'alimentació, deixades sobre restes d'animals o sobre òrgans vegetals

5- Els excrements de mamífers i d'aus i també les
egagròpil·les d'aus rapinyaires...i de serps

6- Les petjades soltes i els conjunts de
petjades, deixades pel pas de rèptils, d'aus i de mamífers sobre materials tous i deformables: fang, arena, cendra, neu, etc.

7- Els cadàvers sencers, els fragments corporals, els esquelets sencers, els cranis i altres ossos solts

8- Les veus, crits i cants característics de diverses espècies d'amfibis, d'aus i de mamífers


El trampeig científic, és un conjunt de tècniques, complementàries a les del rastreig, consistents en instal·lar diverses menes de paranys, per tal de poder capturar, identificar, prendre dades biomètriques i, de vegades, marcar o remarcar les captures. Serveix per a constatar de forma infal·lible, la presència i determinats els hàbits relacionats amb l'alimentació, la reproducció, la territorialitat, els desplaçaments, etc. etc., de certes espècies que es volen estudiar a fons.
En l'actualitat, per practicar el trampeig, cal haver-hi obtingut, prèviament, un permís escrit i segellat de l'Administració autonòmica responsable de la gestió de la fauna salvatge que no és gens fàcil d'obtenir, sense el avals d'alguna institució universitària o de la pròpia Aministració pública, d'aquesta manera s'intenta evitar el furtivisme disfressat d'estudi científic


Alguns llibres útils, per iniciar-se o per perfeccionar-se en l'art del rastreig :

Huellas y señales de los animales de Europa

Textos: Preben Bang
Il·lustracions:
Preben Dahlstrom
Editorial: Omega
Col. Guías de campo
Fecha de la edición: 2003
Lugar de la edición: Barcelona.
Número de la edición: 1ª
Encuadernación: Tapa dura
Nº Pág.: 264
ISBN: 9788428211925
Idiomas:Castellano


Nidos, huevos y polluelos de las aves de España y Europa

C. Harrison


DATOS DEL LIBRO
13.0x20.0cm.
Nº de páginas: 484 págs.
Editorial: OMEGA
Lengua: CASTELLANO
Encuadernación: Encuadernación en tela
ISBN: 9788428204736
Año edicón: 2004
Plaza de edición: BARCELONA
Ilustrado con 875 figuras en color

Claves de identificación. Introducción. Colimbos. Somormujos. Petreles y pardelas. Alcatraces. Pelícanos. Cormoranes. Patos aguja. Garzas. Espátulas e íbises. Cigüeñas. Flamencos, anátidos. Cisnes. Gansos y patos. Águilas pescadoras. Halcones, águilas y buitres. Tetraónidos. Galliformes típicas. Grullas. Turnícidos. Rascones y Polluelas. Avutardas. Ostreros. Avocetas y cigüeñas. Dromádidos. Chorlitos. Correlimos, falaropos y agachadizas. Alcaravanes. Canastreras y corredores. Págalos, gaviotas y golondrinas de mar. Fumareles. Alcas. Gangas. Palomas y tórtolas. Cotorras. Cucos. Rapaces nocturnas. Chotacabras. Vencejos. Martines pescadores. Abejarucos. Carracas. Abubillas. Picos. Alondras. Golondrinas y aviones. Bisbitas y lavanderas. Hipocolio y ampelis. Bulbules. Alcaudones. Acentores. Sílvidos. Buscarlas. Carriceros. Buitrones y ruiseñor bastardo. Zarceros. Currucas. Mosquiteros. Reyezuelos. Papamoscas. Túrdidos. Tarabillas, roqueros y collalbas. Colirrojos, petirrojos y alcazolas. Zorzales. Timálidos. Tordinos. Bigotudos. Mitos. Pájaros moscones. Suimangas. Páridos. Trepadores. Agateadores. Chochines. Mirlos acuáticos. Escribanos. Fringílidos. Gorriones. Picos de coral. Estorninos. Oropéndolas. Cornejas, urracas, arrendajos.

La información dada en esta guía de campo completa la ya disponible en las otras guías de campo existentes para aves.
El libro abarca por el Este hasta los Urales, por el Norte hasta Islandia y por las Spitzberge, por el Sur hasta el Sáhara y por el Oeste hasta las Canarias y las Azores.
Las ilustraciones representan en color todas las especies con sus diferencias notables de plumaje. Las láminas en color junto con las claves y el texto, permiten la identificación de la mayoría de huevos y polluelos.


Huellas y señales de las aves de España y Europa

Autor/es: R. Brown, J. Ferguson
Encuadernación: Tapa dura
Impresión: Color
Año edición: 2008
Idioma del libro: Castellanoi
Número de edición: 1
Número de páginas: 336
Número de volúmenes: 1
ISBN: 978-84-282-1338-7
Medidas: 160 (ancho) x 240 (alto)

Con 70 láminas y más de 150 fotografías en color.

Introducción. Métodos de campo y análisis. Huellas y sendas. Nidos y dormideros. Señales de alimentación y de comportamiento. Egagrópilas. Excrementos. Plumas. Cráneos. Organizaciones europeas de protección y estudio de las aves. Bibliografía. Índice alfabético.

Una guía de campo, indispensable para cualquier observador de aves. Entre los temas tratados se incluyen sendas y huellas, señales de alimentación y de otros comportamientos, nidos, egagrópilas, excrementos, plumas y cráneos, asÍ como tipos de hábitat y métodos de análisis en el campo. Con láminas, fotografías en color, dibujos, mapas, diagramas y otras ilustraciones, este libro estudia todas las familias de aves europeas y describe en detalle las huellas y señales de más de 380 especies concretas.


Huellas y rastros de los micromamíferos ibéricos

Autor: José Vicente Turón Artigas
Editor Muskari,
N.º de páginas 175 páginas
Año: 2010
Lugar: Zaragoza
Encuadernación : Rústica
Medidas: 20.50 x 15.00 x 1.00 cm
Material Anexo: CD-ROM

Contenidos:
- Introducción
- Láminas y claves de huellas
- Láminas y claves de excrementos
- Láminas y claves de roeduras en frutos secos
- Láminas y claves de cráneos y mandíbulas
- Láminas y claves de guaridas
- Láminas y claves de clasificación de especies
- CD con fotos complementarias a las imagenes del libro

Guía de las huellas, marcas y señales de los animales (vertebrados) Ibéricos

Autores: S. Serrano y J. J. Cicuéndez Carrillo

Ilustrador: J. Varela

Editorial: Acción Divulgativa, S.L.

Col. El buho viajero

Lugar: Madrid

Año de edic.: 1991.

Encuad,: rústica. Tapa blanda.

Nº de págs.: 189

Dimensiones: 13 x 19 cm.

ISBN: 978-84-7955-021-9

Contenido:

- Anatomía comparada de óganos locomotores. Huellas estudio y localización. Huellas de mamíferos. Huellas de aves. Restos y marcas de alimentación. Restos de frutas, frutos secos, piñas y semillas. Restos de presas. Señales en las plantas. Encames, refugios y guaridas. Egagrópilas. Excrementos y orina. Otras marcas. Conservación de las huellas. Estdio y análisi de egagrópilas


RECORDEU que existeixen les BIBLIOTEQUES públiques, on podeu trobar, consultar o treure en préstec, totalment de franc, libres nous i vells.
Especialment interessant és la consulta dels llibres "descatalogats", editats abans del 1998, que ja no es poden trobar a les llibreries de llibre nou i que, tampoc, es troben a les llibreries de llibre vell o de segona mà... excepte a internet.


Alguns materials complementaris relacionats amb el tema, consultables en línia, a internet:

- HUELLAS Y RASTROS DE ANIMALES DEL PIRINEO Y EUROPA

- Cuaderno de Huellas y Rastros de mamíferos de la Región de Murcia (Proyecto Tejon)

- RASTROS DE MAMÍFEROS: HUELLAS, EXCREMENTOS DE MAMÍFEROS Y OTROS INDICIOS

- Cuaderno de Campo (rastros y huellas de animales)

- Aves: Rastros, plumas, huellas...

- Veus i cants de les aus europees

- Identificació de plomes, soltes, d’aus europees

- Identificació de cranis d’aus europees, trobats al camp

- Cómo identificar y diferenciar las huellas de vertebrados

- Huellas de animales vertebrados


No hay comentarios:

Publicar un comentario