sábado, 6 de octubre de 2012

7 d'octubre, Dia Internacional de les Aus

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida


Aus, "aucells" i "mixons"

Aquesta mena d'animals que a algunes persones les hi poden resultar familiars i a d'altres estranys, amenaçants o irritants o, fins i tot, exòtics, segons l'actitud  favorable o desfavorable cap a ells i el grau de coneixement naturalista de les persones que es relacionen amb ells. L'actitud i el grau de coneixement naturalista, es pot adquirir teoricament, a partir de les lectures, documentals i conferencies però l'experiència pràctica per mitjà d'estades, en el medi natural o/i rural, ajuden força a formar una actitud positiva o negativa. 


Totes i cadascuna de les diverses espècies d'aus són característics de determinat ambients ecològics, naturals i rurals o fins i tot urbans, a fi i efecte de resultar competents i benficiar-se de les condicions típiques de cada medi, han desenvolupat adaptacions funcionals de tipus morfològic, fisiològic i etològic. 

Orenetes sobrevolant les teulades perseguint i eliminants petits insectes
Image: http://www.xtec.cat/~malons22/personal/ocellsamics.htm

Si es presta prou atenció, es pot arribar descobrir que algunes espècies d'ocells no resulten gens estranyes dins de les ciutats i dels pobles, tot i que els nuclis humans, no són massa acollidors per a la fauna, fet que queda palès perquè  són espais força pobres en fauna vertebrada, tret d'algunes espècies de petits saures i de nosaltres, els humans...

Els ocells són necessaris perquè posen música als paisatges que ens alegra el cor, fent que aquells que són bells, encara, resultin més agradables, o aconsegueixen que els que ja són inquietants, ens resultin més impressionants o que els que poden semblar més desconeguts, acabin resultant els més memorables. 
Algunes aus, també posen notes de color i de moviment, en alguns paisatges naturals o rurals que per ser molt estàtics, semblen escenaris buits i congelats, animant amb la seva presència escenografies que d'altra manera semblarien mortes.

Conèixer la biologia, l'etologia i l'ecologia de qualsevol espècie d'au que, a primera vista, pugui semblar vulgar pot deixar bocabadada a molta gent i meravellats als futurs ornitòlegs, però, sobretot, pot ajudar a descobrir que la gran majoria d'aus són útils per l'Home i que per tant se les hauria de donar un millor tracte, cosa que de vegades és possible i no costa massa esforç ni diners. 

Image: Guia de Roses

Les aus també formen part del nostre patrimoni cultural, representades com a protagonistes de cançons, de poemes, de contes, de faules, d'endevinalles, de dites i refranys, etc. A continuació us presentarem uns bonics paràgrafs, relacionats amb els ocells que han estat extrets d'una pàgina web creada per Miquel Alonsohttp://www.xtec.cat/~malons22/personal/ocellsamics.htm

De vegades, quan aneu pel camp i us trobeu amb un ocell que arrenca la volada en sentir les vostres passes, ben segur que de primer cop escolteu un saltironet d'alegria pels dintres en veure allò tan delicat i tan fi que us ha fet espavilar els ulls.
Però, ben segur també, que a molts de vosaltres us ha furgat l'orella el dimoni i heu pensat: "Malaguanyat fusell que no t'atrapi!"; o, si més no: "Malaguanyada pedra que no et peti les ales!"
I aquest vici, aquest desig d'agafar de viu en viu, o mal que sigui morta, la bestiola que no us ha fet cap mal, és un dels vicis més negres i més escampats per la nostra terra; i la culpa s'ha de confessar que no és ben bé vostra.
Perquè, si de petitets se'ns ha dit que hem d'estimar els pares i que és pecat robar i fer mal als nostres germans, no se'ns ha dit prou ni se'ns ha fet entendre prou la necessitat i el deure que tenim de respectar els ocell.
[...]

Image: http://galeriadimatges-galderich-leblansky.blogspot.com.es/2011/01/els-ocells-amics-de-josep-maria-de.html

Perquè l'amor als ocells és un sentiment que s'avé amb l'ànima de l'infant, més dolça i més tendra i més sensible a totes les petites coses; a les coses plenes d'encís i de gràcia que omplen les nostres valls i les nostres muntanyes, i volten les nostres pagesies i vénen fins al cor de les nostres ciutats. I, en el ram d'aquestes coses plenes d'encís, no hi ha dubte que els ocells cantadors i voladors s'emporten la palma.

Image: http://www.escriptors.cat/autors/sagarrajm/obra.php

Com que en l'ànima dels infants és on prenen sempre més caliu les delicades meravelles de la Natura, és per a tothom, però singularment per als infants de la nostra terra, que és escrit aquest llibret, on procurarem contemplar l'ocell i fer-ne l'elogi, i donarem una repassada pels nostres conreus, i ens entretindrem a considerar una mica aquelles menes d'ocells que de més a la vora i amb més bona voluntat són els nostres amics i benefactors."

Josep Mª de Sagarra. 1947
Els ocells amics
Editorial Joventut, Barcelona


  6 i 7 d'octubre: Dia Internacional de les Aus

Aquesta Diada Internacional va ser promoguda per BirdLife International i des que el es va començar a celebrar, l'any 1987, sempre s'ha celebrada el primer cap de setmana d'octubre.
Aquesta diada, habitualment, es celebra el primer cap de setmana d'octubre, enguany, serà el dissabte 6 o/i el diumenge 7. 

Existeix un conflicte de dates de celebració de diades en favor de la protecció de les aus, en mesos i dies diferents que crea confusions, entre la gent sensibilitzada que voldria participar-hi o que voldria col·laborar activament, degut a la duplicitat de celebracions. 
Resulta sorprenent que hi hagi entitats ornitòfil·les i ecologistes que promocionen diades internacionals en favor de la protecció de les aus que tot i que utilitzen la mateixa denominació, per la celebració organitzada, amb posterioritat al 1987, que no celebrant-se  el mateix dia, per lògica i per estratègia, no hauria de dir-se de la mateixa manera si la commemoració es realitza en d'altres dates. Aquesta duplicitat sembla absurda, però és ben certa.

Potser caldria que una organització com BirdLife o una altra com WWF, amb prou autoritat moral i experiència científica i organitzativa i amb prou capacitat de convocatòria, suggerís un  acord per a donar un nom diferent a la diada de creació més recent i consensuar uns objectius específics, complementaris i concrets per a la jornada de celebració que es fa pel maig. Tenint present que l'objectiu de clarificar la situació es fa amb l'objectiu de buscar el benefici de la protecció de les aus. Com que ja existeix una diada mundial dedicada a les aus migratòries, caldria trobar un tema diferent ... igual podria estar relacionat amb la protecció de les espècies endèmiques o relacionat amb a protecció de les que estan en fase crítica, etc. adapta a la situació existent a cada país o continent ...


Cartell promocional de Seo/BirLife, per a motivar als nens i nenes a participar en les diverses activitats lúdico-educatives, preparades per la diada i orientades cap a la protecció de les aus i del seu hàbitat
Imatge: http://clubaventureros.org/2012/10/02/celebra-el-dia-mundial-de-las-aves-2012/

Aquesta diada internacional es celebra per iniciativa de BirdLife International. Aquesta organització és una xarxa d'ONGs ornitològiques que té com a objectiu la conservació de totes les espècies d'aus que habiten a la Terra, així com la preservació i protecció dels seus hàbitats, sense els quals és impossible la conservació.

Cartell anunciador per la diada, i de les activitats commemoratives d'enguany, editat per la Plataforma SOS Delta del Llobregat 
Imatge:  https://sosdeltallobregat.wordpress.com/category/actividades/

A més a més, el fet de aconseguir sensibilitzar i conscienciar a la societat en la defensa de les aus, el fet d'implicar-se en la preservació de totes les aus i dels seus hàbitats, indirectament, també representa treballar per la conservació de la diversitat biològica del món i l'adequada utilització humana del recurs natural que les distintes espècies d'aus salvatges i els seus hàbitats representen.

Bonic i acolorit cartell promocional de la diada de l'any 2011, editat per Seo/BirLife, per a implicar als joves i als adults en la participació en diverses activitats d'iniciació a la pràctica de l'ornitologia, orientades cap a la protecció de les aus



Jocs en línia interactius


L'alimentació del petit 
Ocellet (Feeding Birdy) A partir de 5 anys

Es suposa que ets un
 petit ocell insectívor i estàs volant a la recerca del teu menjar, diferents menes d'insectes voladorsEl teu objectiu és atrapar insectes i papallonesFes-ho abans ques'escapin o et quedaràs amb les ganes de menjar, però has de procurar no menjar-te insectes tòxics i, sobre tot, has 
d'evitar xocar amb d'altres ocells més grossos.


Si t'atreveixes a jugar-hi, fixat-hi molt bé qui es qui va volant i controla els moviments del "ratolí", bon vol i... molta sort!



A partir de 5 anys

Joc interactiu que presenta 10 espècies d'ocells que són molt comunes a casa nostra i us ensenya a reconèixer-les pel cant característic de cadascuna. 
Pots participar seguint dues modalitats de joc, gens complicades.

Si t'atreveixes a jugar-hi, fixat-hi, no badis i para bé l'orella i... molta sort!



BIENVENID@S A LA SECCIÓN DE JUEGOS DE SEO / BirdLife para niñ@s AVENTURER@S.

¡Aquí podrás divertirte mientras aprendes cosas sobre la naturaleza y su conservación, mediante juegos interactivos, pasatiempos, dibujando, coloreando y más cosas!
de q color soy300x300

¿De qué color soy?

q come300x300

¿Qué come?

la academia del vencejo300x300

La academia del vencejo

imagen destacada

¡Pinta y colorea!

Puzzle cuadrad

¡Puzzle aventurer@!

reconociendo aves cuadrad

Reconociendo a las aves

Pintas lupa cuadrado

Las 7 diferencias vol. 1

Aguila imperial cuadrado

Juega con el águila imperial ibérica

Raptor-Mountain

Salva las rapaces de Raptor Mountain (En Inglés)



LITERATURA

Els ocells d’en Martí
Escrit per Camil Bosch i il·lustrat per Maria del Mar Santa.

En Martí és un nen que estima molt els animals i per això dedica el seu temps a la conquesta de la seva llibertat. La llibertat d’ajudar a aquells que ho necessiten, la de regalar una mica d’allò que ens és donat als altres, la de l’esforç d’aconseguir conviure amb l’entorn i estimar la natura.

Aquest conte és un projecte solidari creat per a beneficiar a l’Associació Mainada, doncs tots els beneficis de la venda es destinaran a finançar l’assistència sanitària hospitalària d’infants al tercer món, a través de l’Obra Social de Sant Joan de Déu.







La revolució dels ocells

Autora: Anna Llauradó
Il·lustradora: Glòria Garcia
Editorial: Oniro 2011

El llibre narra les peripècies d'un pardal que demana ajuda al bosc perquè, a causa dels sorolls urbans, els ocells de la ciutat no canten i tenen problemes per aparellar-se.
La ciutat on viuen la Clara i el seu avi, com la majoria de ciutats, està plena de sorolls, cada cop més forts i molestos. Enmig de tant rebombori, als ocells cada cop els costa més fer sentir la seva veu, i això fa que tinguin problemes per aparellar-se, per avisar dels perills o per delimitar el seu territori. La situació comença a ser preocupant i les aus urbanes, ja ben afòniques, opten per abandonar la ciutat i anar-se a recuperar amb les seves col·legues del bosc. 

La ciutat és queda sense ni un ocell i ben aviat els seus habitants s'adonaran de com n'eren, d'importants. Per començar, ja no hi haurà qui es mengi els insectes, i una plaga de mosquits els farà la vida impossible. Així que la Clara, el seu avi i uns amics decideixen anar al bosc per convèncer els ocells que tornin. 

Vídeo al  Telenoticies de TV3:



Les rareses dels ocells
Autor: Avelino Hernández 
Edicions Documenta Balear
2008

L’autor acaba per demostrar-nos una cosa que ens va advertir al començament d’aquest llibre d’històries increïbles: que no cal anar gaire lluny per a saber que ocorren coses molt estranyes en el món. De vegades, n’hi ha prou amb caminar uns metres, fins al teu propi jardí. El que sí cal és saber veure-les, i no haver perdut la capacitat de sorprendre-s’hi. (Del pròleg de Care Santos.) ...Això és tot el que he après des que vaig començar a témer-me que els ocells eren uns animalons molt estranys. I aleshores vaig començar la meva investigació. T’he de confessar que, de vegades, mentre escrivia aquestes rareses dels ocells, em passava pel cap que el que a tu t’estava passant pel teu era que el vertader estrany som jo. I ara, quan acab el llibre, pas pena que la teva conclusió sigui que no és que sigui estrany, sinó que estic una mica boig. (Avelino, en la introducció i la nota de comiat.)


No hay comentarios:

Publicar un comentario