Aigua neta i suficient per tothom!
"L'aigua es vida!", és una dita popular que es diu molt sovint i que reflexa una concepció i una valoració social, molt alta d'aquesta substància natural, però massa inconcreta. L'aigua dolça de qualitat és imprescindible pels organismes terrestres i l'aigua salada de qualitat és imprescindible per els organismes marins.
La frase esmentada, anteriorment, i d'altres de semblants, es diuen molt a la lleugera, en els països rics i en les grans ciutats, perquè fins ara no els ha faltat mai l'aigua, a diferencia del que passa a molts pobles petits i països pobres, on no abunda l'aigua i hi ha períodes de sequera que generen unes condicions de vida precàries. És per aquesta ignorància de l'escassetat real i d'aquest repartiment desigual de l'aigua dolça que les persones de les ciutats i dels països rics o humits no són plenament conscients del valor real de l'aigua, encara que coneguin el preu que paguen per metre cubic consumit.
Representació gràfica del consum diari, d'aigua per habitant i dia, segons el país on visqui Imatge: http://olga-ortizdelacruz.blogspot.com.es/2011/03/ayer-22-de-marzo-dia-mundial-del-agua.html
Generalment, desconeixen la raresa de l'aigua dolça accesible, menys de l'1% de tota l'augua del planeta i ignoren una gran part dels aspectes més importants i de les funcions vitals, naturals i socials, associades a l'aigua dolça. Aquesta ignorància col·lectiva fa que la població urbana maltracti a l'aigua, ja que creu que és una substancia inacabable o que es pot fabricar artificialment, a més a més la contamina molt despreocupadament, creient que a les depuradores ja ho arreglaran.
Conèixer els errors en les nostres relacions amb l'aigua és el primer pas per a poder posar-hi remei Imatge: http://www.sekano.es/?tag=agua
El desconeixement general d'una gran part dels aspectes ambientals fonamentals i de les funcions vitals de l'aigua, sovint, influeix en que aquest recurs sigui menystingut per la gent que no ha hagut de patir mai la manca d'aigua i en pot disposar, sense mesura, d'aigua de qualitat. Perquè per començar a tractar l'aigua amb respecte, caldria que la població urbana cada vegada més majoritària i més desconeixedora del funcionament real de la natura, comencés a prendre consciencia que poder disposar d'aigua, de qualitat, és costós i, de vegades, molt difícil o de subministrament irregular, situacions que condicionen, directament i indirectament, la salut de les persones, l'economia productiva i la qualitat general de la vida humana.
Logo de la campanya de la Unesco dedicada a divulgar la importància de l'aigua, en tots els països del món. Imatge del Decenni Internacional per a l'Acció "L'aigua font de vida" (2005-2015)
Imatge: http://thefxmedia.com/el-premio-de-la-onu-%E2%80%9Cel-agua-fuente-de-vida%E2%80%9D.html
La majoria de la gent de ciutat, sense ser ben conscient de la importància de l'aigua, en sap alguna cosa per haver-la estudiada a l'escola i molt més rarament per haver-la viscuda. Sovint es recorden les funcions vitals, primordials, de l'aigua, especialment, en el que respecta als usos directes que les persones fan: és imprescindible com a beguda, necessària per la higiene i és molt important per la producció d'aliments. De de les funcions ambientals i dels usos indirectes de l'aigua, la majoria de la gent urbana, no n'és conscient i no en sap quasi be res, doncs el cicle de l'aigua, en detall, no s'explica a l'Educació Primària, ni la importància de la hidrogeologia, ni la relació de l'aigua amb els cicles biogeoquímics, s'explica a l'Educació Secundària Obligatòria i, a més a més, com que són temes que li acostumen a quedar massa lluny de la quotidianitat i les noticies televisives, quan els esmenten ho fan d'una forma que resulta totalment incomprensible o molt difícilment comprensible per els no iniciats, doncs la majoria de la població queda al marge. Per altra banda, com que es tracta de temes molt àrids i massa complexes i d'unes grans dimensions, més d'àmbit regional o global que local, poca gent li dedica el temps necessari per a comprendre'ls i veure la necessitat d'implicar-se, personalment, en la prevenció del problema. Però malgrat aquest desconeixement generalitzat, l'aigua neta i abundant, continua sent un recurs escàs i vital, imprescindible per al manteniment de la Vida terrestre i marina, en tot el planeta Terra, inclosa la vida humana.
Esquema de les fonts de contaminació, més habituals, destructores dels recursos aquàtics
Imatge: http://www.monografias.com/trabajos55/contaminacion-de-agua/contaminacion-de-agua2.shtml
El tema de les aigües subterrànies, és un altre gran desconegut de la majoria de la població, excepte dels municipis en els que s'han hagut de clausurar els pous municipals d'abastament urbà, per contaminació industrial o agrícola -ramadera (excés de purins) i, a més, els ha calgut senyalitzar-hi les antigues fonts naturals, amb cartells que indiquen que la seva aigua, abans natural-natural, ara ja no és potable.
22 de març: Dia Mundial de l'Aigua
Des de 1993 se celebra aquest dia declarat per l'Assemblea General de nacions Unides. El propòsit del Dia Mundial de l'Aigua és promoure una comprensió global sobre la necessitat d'un ús més responsable d'aquest recurs.
Amb la proclamació d'aquest dia es convida els diferents estats, dins el context nacional, a celebrar diferents activitats com conferències, taules rodones, seminaris o exposicions destinades a conscienciar la població de la importància de la conservació i desenvolupament dels recursos d'aigua.
Coberta il·lustrada, molt descriptiva, d'un material escolar, dissenyat per informar i sensibilitzar els escolars, sobre les problemàtiques que afecten l'aigua d'una zona costanera
Imatge: http://www.invemar.org.co/noticias.jsp?id=4109&idcat=105
L'aigua dolça és essencial per a la vida. La salut humana i el desenvolupament social depenen de la disponibilitat d'aquest recurs, tant en quantitat com en qualitat. Atès que en el món 1,2 milions de persones no tenen accés a l'aigua potable i que l'aigua contaminada i el seu subministrament inadequat provoquen el deu per cent de les malalties en països en desenvolupament, és evident que encara falta molt per fer.
Sobre el Dia Mundial de l'Aigua
L'Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar el 22 de desembre de 1993 la resolució A/RES/47/193 per la qual el 22 de març de cada any va ser declarat Dia Mundial de l'Aigua, a celebrar-hi a partir de 1993, de conformitat amb les recomanacions de la Conferència de les Nacions Unides sobre Medi Ambient i Desenvolupament (1992, Rio de Janeiro) contingudes en el Capítol 18 (Recursos d'Aigua Dolça) de l'Agenda 21.
"L'aigua i la seguretat alimentària" és el lema de la campanya de l'any 2012. Per això els logos de la campanya, d'aquest any, fan referència a la relació entre l'obtenció d'aliments, procedents de l'agricultura i de la pesca i, també, a la qualitat de l'aigua com a beguda saludable
Logo que relaciona l'aigua amb la productivitat pesquera dels rius i oceans del món.
Logo que relaciona l'aigua i l'agricultura de cereals, la base de l'alimentació a tot el món
Es va convidar, aleshores, als diferents Estats membres a comprometre's a consagrar aquest dia, en el marc del context nacional, a la celebració d'activitats concretes de divulgació, sensibilització i participació, per tal de fomentar la consciència publica, en relació al respecte que es mereix l'aigua dolça, com a recurs vital molt escàs i valuós, a través de la producció i difusió de documentals i l'organització de conferències, taules rodones, seminaris i exposicions relacionades amb la conservació i desenvolupament dels recursos hídrics així com amb la posada en pràctica de les recomanacions de l'Agenda 21, sobre aquest tema.
El lema de la campanya de l'any 2011, va ser-hi: "Aigua per les ciutats: responent al desafiament urbà" Si vols conèixer els materials informatius, divulgatius i les propostes educatives relacionades amb aquesta cel·lebració, ves-hi a: http://www.unwater.org/worldwaterday/
Alguns materials informatius i lúdic-educatius, accessibles en línia, per aprendre i per reflexionar sobre els orígens, funcions, transformacions, usos i hàbits, relacionats amb la conservació de l'aigua dolça.
- EL ESTADO MUNDIAL DE LA AGRICULTURA Y LA ALIMENTACIÓN, Informe 2010-2011 de la FAO
- Disponibilitat d'aigua dolça i seguretat alimentaria (video 0,51 min. de FAOWater)
- Producció d'aliments i consum d'aigua (video 1,53 min. de FAOWater)
- Necessitat de reutilitzar l'aigua usada (video 4,16 min. de FAOWater)
- El agua fuente de vida (Gob. Cantabria)
- H2O: compta cada gota, cada gota compta (Ecoauditoria escolar Gov. de les Illes Balears)
- EL AGUA EN EL SIGLO XXI (Catalunya Caixa)
- El Joc de l'Aigua per aprendre a estalviar aigua (Cedricat)
- El Joc de l'Aigua (Agencia Catalana de l'Aigua)
- H2O: compta cada gota, cada gota compta (Ecoauditoria escolar Gov. de les Illes Balears)
- EL AGUA EN EL SIGLO XXI (Catalunya Caixa)
- El Joc de l'Aigua per aprendre a estalviar aigua (Cedricat)
- El Joc de l'Aigua (Agencia Catalana de l'Aigua)
- El Joc de l'Aigua (Aigües de Reus)
- La gota Clarita te enseña cosas sobre el agua que consumes en tu casa (Aguas de Sevilla)
- Los derechos del agua dulce - Ploppy, la gota de agua, y el fantástico mundo de las aguas subterráneas ploppy.zip (82.258)Kb
- “Agua, agua, agua hasta en la sopa. Un diccionario acuático, húmedo y mojado”,
- Recull de Recursos Educatius sobre l'aigua (Barcelons Sostenible IME)
- Recursos Pedagògics sobre l'aigua (Minyons Escoltes i Guies de Catalunya)
- Agua potable: ¡Salud para todos! Fulletó informatiu-educatiu de l'Ajuntament de Cartagena
- 10 acciones sencillas para cuidar el agua (SACM)
- ¿Sabes como cuidar el Agua en tu casa? Campaña "Sin Agua no hay vida"
- En casa, cuidar el agua, es fácil Mancomunidad de Pamplona
- "Agua: ¡no al desperdicio, no a la escasez!" Biblioteca virtual de desarrollo sostenible y salud ambiental
- Aprendiendo a conocer y cuidar el agua de la zona costera del Cauca"
- Usos sociales del agua inclosos els dels discapacitats Agencia de Sanidad Ambiental y Consumo de Asturias.
- LIBRO BLANCO DEL AGUA EN ESPAÑA (MIMAN, 2000)
- La gota Clarita te enseña cosas sobre el agua que consumes en tu casa (Aguas de Sevilla)
- Los derechos del agua dulce - Ploppy, la gota de agua, y el fantástico mundo de las aguas subterráneas ploppy.zip (82.258)Kb
- “Agua, agua, agua hasta en la sopa. Un diccionario acuático, húmedo y mojado”,
- Recull de Recursos Educatius sobre l'aigua (Barcelons Sostenible IME)
- Recursos Pedagògics sobre l'aigua (Minyons Escoltes i Guies de Catalunya)
- Agua potable: ¡Salud para todos! Fulletó informatiu-educatiu de l'Ajuntament de Cartagena
- 10 acciones sencillas para cuidar el agua (SACM)
- ¿Sabes como cuidar el Agua en tu casa? Campaña "Sin Agua no hay vida"
- En casa, cuidar el agua, es fácil Mancomunidad de Pamplona
- "Agua: ¡no al desperdicio, no a la escasez!" Biblioteca virtual de desarrollo sostenible y salud ambiental
- Aprendiendo a conocer y cuidar el agua de la zona costera del Cauca"
- Usos sociales del agua inclosos els dels discapacitats Agencia de Sanidad Ambiental y Consumo de Asturias.
- LIBRO BLANCO DEL AGUA EN ESPAÑA (MIMAN, 2000)
- Libro Digital del Agua en España (MARM, 2008)
Moltes gràcies. Has fet un recull exhaustiu i útil.
ResponderEliminarGràcies a tu per fer-hi un comentari i per la teva valoració tan positiva de la meva feina de voluntariat eco-pedagògic
Eliminar