per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida
Sortir al camp, en ple hivern!
... per anar a observar ocells!
Que t'has begut l'enteniment?
Alguns consells pràctics, bàsics, per a principiants
1- Resultar els més invisible que sigui possible:
- no porteu roba blanca ni de tonalitats molt clares, ni de colors llampants
- no us feu veure massa, mostrant la típica silueta humana, observant totalment drets i a cos descobert, cal amagar-se, si és possible, darrera vegetació, troncs, soques, murs, roques, etc., i si això no és possible, fer-ho ajupits....
- no porteu penjats objectes lluents que puguin reflexar la llum del sol
- no aneu en grups massa nombrosos, és millor fer-hi grupets, ben separats
- guardar, sempre, les distancies
2- Resultar els més inaudible que sigui possible:
- parleu l'imprescindible i sempre en veu baixa
- vigileu on es posen els peus, evitant caminar sobre pedres soltes i sobre fulles i branques seques
- trepitgeu sempre amb cautela, lentitud i suavitat
3- Evitar els indrets i horaris freqüentats per persones no naturalistes
- no sortiu mai sols i sense informar del lloc on anireu i de l'horari que fareu
- les millors hores: les primeres del matí, les de dinar (2 a 3,30), les últimes de la tarda
- els millors dies: els laborables, a qualsevol hora, sempre hi ha més poca gent al camp
4- Portar el material imprescindible:
- allargavistes manejables, si no es porta trípode
- guia d'identificació d'ocells
- quadern d'observacions de camp
- roba d'abric suplementaria
- beguda calenta o/i menjar energètic
- motxilla petita o bossa ronyonera gran
Per a més detalls, veure l'entrada: Contemplar, observar, aprendre i gaudir d'aus, ocells i moixons... en llibertat , especialment, la informació continguda en els documents annexos finals: Els Ocells. Tècniques d'observació i de recollides de dades
Tres ànecs "coll verds", un mascle de colors i tonalitats vistents i dues femelles, de coloració més discreta i críptica
Imatge: La Paeria
Itinerari ornitològic per La Mitjana de Granyana, amb els punts d'observació corresponents.
Aquesta proposta, és una versió modificada i ampliada de la publicada, el 3 de gener del 2009, per l'empresa de viatges i excursions ornitològiques: BirdingInSpain, al seu blog: BirdingInSpain.com
Parada 1: En les primeres i ultimes hores del dia que són les menys concorregudes per humans, resulta profitós anar-hi fins a l'assut que desvia una gran part del cabal del riu Segre cap al Canal de Serós i aturar-se una estona, discretament, a prop de les comportes del canal de Serós, on podreu observar diverses menes d'ocells aquàtics com el blauet, la cuereta torrentera, la xivitona, la polla d’aigua, el martinet blanc i, a més a més, ara a l’hivern també es poden observar el corb marí gros, el bernat pescaire i la gavina vulgar.
Dos exemplars de corb marí gros, en repós, mostrant el seu perfil i coloració, característics
Imatge: http://ichn.iec.cat/bages/z-humides/Imatges%20grans/corbmari.htm
Parada 2: Travessat el canal de Seròs arribareu a un petit pont sobre una mena de rierol d'aigües generalment molt tèrboles i/o escumoses, és la Clamor de Les Canals, que vessa les aigües residuals industrials, del Polígon Industrial El Segre, al riu Segre, just per damunt de les comportes del Canal de Serós. Busqueu un lloc discret per aparcar a prop de l’entrada del parc i que no entorpeixi el pas i seguiu a peu. Cal no deixar dins del cotxe, a la vista, res de valor, doncs els "manguis" també fan itineraris per a "plomar pardillos" aquest és un consell aplicable a molts indrets periurbans, solitaris i sense vigilància de cap tipus.
Parada 3: Entre el canyissar, a mà dreta, i els joncars i esbarzerars, a l’esquerra, és possible detectar espècies com la boscarla de canyar, el rascló, el trist, el rossinyol bord, el teixidor i la tórtora turca als cables de la llum i, a més a més, ara a l’hivern, els canyissars són un important dormidor, on els repicatalons i els cruixidells va a ajocar-s'hi, cada vespre.
Vista aèria de La Mitjana, amb la distribució de l'itinerari ornitològic i de les diverses parades d'observació ornitològica
Imatge: BirdingInSpain.com
Parada 4: Més endavant hi ha un bosquet principalment de verns i xops on podem trobar mallerengues i altres ocells del bosc, i, segons l’època o estació de l'any, també el lluer, el bruel i el mastegatatxes.
Parada 5: Just abans d’arribar al pont metàl·lic que, creuant el canal de Balaguer, facilita l'accés als pous de la cervesera San Miguel, trobarem un camí a mà esquerra que passa per una zona dominada per esbarzers i tamarius. A la tardor les mores atrauen molts ocells com el tallarol gros, el tallarol de casquet i la merla.
Parada 6: Torneu al pont metàl•lic que travessa el canal de Balaguer per facilitar l'accés als pous de la cervesera San Miguel. Ceueu el pont, a l'altre extrem és un dels millors llocs per veure,per les vores del canal, ocells com el blauet, la cuereta torrentera i la mallerenga cuallarga, aquesta última, enfilada als branquillons dels salzes que creixen a la vora de l’aigua, a l'altre costat del canal.
Blauet reposant, vora l'aigua, sobre un branquilló
Imatge: http://www.xtec.cat/~fturmo/d108/ocells/blauet.htm
Parada 7: Gireu cap a la dreta i seguiu el camí que paral·lel al canal de Balaguer segueix aigües amunt. En els arbres i arbustos al llarg d’aquest camí teniu bones oportunitats de realitzar observacions interessants en la forma, color i comportament d'ocells nidificants o reproductors com l’oriol, el papamosques gris, el pardal xarrec i els gratapalles i d'alguns ocells migratoris com el tallarol gros, el mosquiter pàl•lid i el mastegatatxes. A més a més, ara a l’hivern, podreu observar el pit-roig, el pardal de bardissa i el pinsà mec, aquest últim, confós entre els nombrosos pinsans comuns què venen aquí per passar-hi la nit.
Parada 8: A l'arribar a la tanca que talla el camí paral·lel al canal de Balaguer i que comunica amb una altra entrada al parc de La Mitjana, des del camí de Granyana, preneu-hi un altre camí que surt cap a l’esquerra i que després d'un curt trajecte en passar entremig d’una línia d’arbres es divideix en diversos caminets i corriols que quasi tots condueixen cap a la Bassa Gran, seguiu els que es vegin més fressats i arribareu, sense pèrdua fins a la Bassa Gran. Busqueu els dos amagatalls ornitològics, de fusta, que hi ha a la vora de l'estany i que són ben visibles. Un cop estigueu a dintre dels aguaits, cal esperar una estoneta, quiets i en silenci per a donar-li l'oportunitat a les aus per a que es confiïn i tornin a sortir dels seus amagatalls i s'exposin a la vista. Si teniu prou temps i paciència, acabareu per veure'n algunes...però caldrà que guardeu silenci total, no bellugueu els caps i no sortiu de l'amagatall, d'aquesta manera podreu arribar a veure el martinet de nit, el bernat pescaire i el martinet blanc. Altres espècies que en aquest indret són freqüents, són el blauet, l’ànec coll-verd, la polla d'aigua i el cabusset.
Cabusset amb el posat, forma i coloració, caracteristics de l'espècie
Imatge: La Paeria
Parada 9: Continueu pel camí de la dreta i a la primera bifurcació gireu cap a la de la dreta i seguiu el camí fins que arribeu a un pontet de fusta de color verd. Després de travessar-lo, al arribar a la bifurcació, seguiu el camí cap a la dreta passareu per un bosc de xops i àlbers que és un lloc molt indicat per a observar el raspinell comú i, ara a l’hivern, el picot garser gros. El cami porta a un pont metàl·lic o la passarel•la que travessa el riu Segre i comunica amb la zona de Pardinyes. Podeu aprofitar la situació, al mig del riu, en els punts més elevats dels arcs del pont que proporcionen unes vistes privilegiades sobre les dues ribes del riu i sobre el cel obert, parant una estoneta, ben quiets i ben atents, tractant d'escoltar les veus o veure el moviment d'alguns ocells, com la oreneta de ribera, el blauet, l’oriol, el teixidor, el corriol petit, el martinet de nit i un llarg etcètera.
Aigües avall, en direcció a les comportes, dalt d'els arbres o sobre altres perxes més baixes, podreu guaitar una multituds d'aus, més o menys agrupades, en la que podreu distinguir corbs marins, bernats pescaires, martinets blancs i esplugabous.
Observadors ornitològics, situats al pont que travessa el Segre, realitzant un cens d'aus hivernants a La Mitjana, el gener del 2011
Imatge: La Paeria
Parada 10: Travessat el pont, arribareu al marge dret del riu, a la zona de La Mitjana de Pardinyes, que té unes característiques similars a la zona de l’esquerra que acabeu de visitar, però com que està força més humanitzada, hi ha més zones obertes, és a dir menys espais de bosc i menys dens i, també, molt més trànsit humà, circumstàncies que determinen una menor densitat i diversitat d'ocells, situació que implica menys oportunitats de poder trobar i observar ocells. Si per alguna raó, no poguéssiu o no volguéssiu anar-hi a visitar la marge esquerra, es a dir, la zona de Granyana que és molt més interessant i productiva per a l'observació ornitològica, doncs resulta més salvatge, menys transitada i més coberta de vegetació, més alta, més variada i més densa... aleshores, és molt aconsellable fer la visita ornitològica a la zona de La Mitjana de Pardinyes, els dies festius, a primera hora del matí, o millor encara, si podeu, en un dia laborable per evitar o minimitzar, fins a on sigui possible, les interferències que causen els altres visitants.
Rutes alternatives.
El mateix itinerari, integre o més curt, es pot fer seguint la mateixa ruta, anant-hi a peu o amb bicicleta, però en sentit invers, es a dir, començant el recorregut a la zona de Pardinyes i acabant-lo a la zona de les comportes del canal de Serós.
Amb l'ajuda de la foto aèria, en la que hi remarcades les infraestructures del parc, es poden planificar altres rutes personalitzades
Imatge: La Paeria
Algunes adreces interessants per als observadors d'aus, de zones humides a Lleida i a Catalunya:
- Centre d'Interpretació Ambiental de La Mitjana
Rutes ornitològiques guiades
telf 973 232559, Fax 973 225318 o a mediambient@paeria.cat
- Centre de Recuperació de Fauna Salvatge, de Vallcalent, de la Generalitat de Catalunya. Hi ha una bassa i un amagatall, des d'on a les tardes, es poden fer unes excepcionals observacions d'aus aquàtiques, per la concentració, extraordinària, d'aus que atreu el lloc.
Telèfon: 973 26 79 90, Fax: 973 28 36 84
- Cens d'aus aquàtiques hivernants al parc de La Mitjana del 24 de gener del 2011
- Cens d'aus aquàtiques hivernants al parc de La Mitjana del 25 de gener del 2011
- Els ocells de Lleida. Turisme ornitològic
- Anuari ornitològic de Catalunya de l'Institut Català d'Ornitologia
- Aus observades a d'altres zones humides de Catalunya
- Guía de Aves de las Cinco Villas (Huesca) llibre en PDF de 287 pàgines, en color
- Banc de dades de la biodiversitat de vertebrats de Catalunya
- Seguiment de la migració primaveral d'ocells a Catalunya (ICO)
No hay comentarios:
Publicar un comentario