viernes, 18 de mayo de 2012

Dia Internacional per la conservació de les plantes

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida


Totes les plantes són molt importants

Possiblement, una gran part de la societat ignora la veritable importància de les plantes o la relació que amb elles manté, l'economia de les matèries primeres, l'agronomia, la silvicultura i la l'agricultura, la ramaderia, la indústria alimentaria, la indústria farmacèutica, la indústria tèxtil, la salut, l'alimentació i la nutrició humana i animal, la formació dels paisatges naturals i culturals, el paisatgisme, la depuració d'aigües residuals i de terrenys contaminats, la fixació del terreny, la infiltració pluvial i la recàrrega d'aqüífers subterranis, la purificació de l'aire, la mitigació del soroll, l'extracció de CO2 de l'aire, etc. etc., i fins i tot, amb la religió, la cultura tradicional i l'art. 

Cartell del Jardí Botànic de la Universitat de València per la prevenció contra les plantes exòtiques invasores. Fulletó de JBV amb propostes d'acció
Però les anomenades "males plantes", també són importants, per una banda per les despeses que suposa la lluita contra la seva propagació, el seu control o eradicació... i per l'alta perquè quan els humans coneixen millor la seva composició química i o les seves altres capacitats quan es descobreixen alguns del seus secrets més amagats, ens adonem que algunes d'aquestes males herbes ens han demostrat que també poden arribar ser molt útils a a la humanitat, com font de nous medicaments, complements alimentaris, nous pigments naturals, nous biocombustibles, noves fibres tèxtils, vigoritzadors de plantes cultivades degenerades, descontaminadors de sòls o d'aigües, contaminats, etc., etc,.



18 de maig: Dia Internacional per la Conservació de les Plantes

Sobre l'origen del Dia de la Conservació de les Plantes

La diada en favor de la Conservació de les Plantes és una excusa fantàstica per celebrar la importància de totes les plantes, no solament les cultivades, per a la societat humana, per el bon funcionament dels ecosistemes i per a la conservació de la biodiversitat, però també per conèixer més aspectes sobre el paper clau que juguen les persones, en la seva conservació o destrucció.

El Dia de la Conservació de Plantes es va iniciar l'any 2001 per la Association of Zoological Horticulture (AZH), i des de llavors ha estat activament celebrada pels parcs zoològics dels Estats Units de Norteamerica.  El 2006, la organització Botanic Gardens Conservation International (BGCI) es va associar amb AZH per tal ajudar a expandir les celebracions del Dia de la Conservació de les plantes, entre el visitants del jardins botànics i per desenvolupar recursos educatius per tal que la celebració de la diada resulti fàcil de portar a terme per a qualsevol organització, grup o persona interessada en la conservació de les plantes del món  i divertida per al públic participant. Aquests recursos estan disponibles, en línia, a la pàgina web: Plants Conservation Day  

El 2008, les celebracions del Dia per la Conservació de les Plantes, es van poder fer a moltes ciutats  dels EUA i d'Europa. 


El 2009, el finançament de la companyia Boeing, va permetre a BGCI i AZH, poder treballar amb les seves xarxes de sòcies i socis, de tot el món, per poder celebrar-hi més festes i en més països del món, aconseguint d'aquesta manera involucrar a molts milers més de persones que l'any anterior.


Aquesta diada internacional, es celebra a Europa per primera vegada, de forma oficial, enguany i busca conscienciar a tota la societat europea sobre la importància de la investigació i conservació de tota mena de plantes, "bones i dolentes" o "útils i inútils", degut a la seva extraordinària importància en l'economia, la salut, l'alimentació i el medi ambient. 

Aquesta iniciativa que ha estat promoguda per la European Plants  Science Organization (EPSO)) amb el nom de "Fascination of Plant Day", es seguida per almenys 30 països europeus. En el consell de direcció de la EPSO hi participen investigadors espanyols del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) .

Aquesta diada internacional aborda tots els aspectes socials i científics relacionats amb el món de les plantes, com és la investigació bàsica per la millora del rendiment de l'agricultura, l'horticultura, la jardineria, la nutrició vegetal, la silvicultura i la conservació del medi ambient. Així mateix, aquesta iniciativa europea persegueix conscienciar a la població i als productors agrícoles, d'Europa, sobre la importància de la feina científica per aconseguir la millora de les varietats cultivades de plantes, en la millora de les seves defenses naturals enfront dels atacs dels paràsits i dels estressos edàfics, hídrics iclimàtics. 

Aquesta diada internacional també vol sensibilitzar la població sobre la importància dels vegetals en la producció d'aliments, en la lluita contra l'Escalfament Global i contra el Canvi Climàtic, la necessitat d'obtenció de noves substàncies industrials, alimentàries o medicinals que s'obtenen de plantes, la necessitat de la conservació de la biodiversitat vegetal, la necessitat de la sostenibilitat de les activitats agràries i silvícolas, la importància de la producció de productes renovables d'origen vegetal  ‘Plants for the Future’  of The European  Technology Platform. 

Aquesta diada internacional també vol sensibilitzar la població i l'Administració sobre la necessitat de l'educació ambiental en favor de les plantes silvestres i de les cultivades, a través de la realització d'activitats educatives, relacionades amb experiències científiques, artístiques, literàries, plàstiques o musicals, relacionades amb el món vegetal.

Vista aèria de l'Arboretum de Lleida  un espai semblant a un Jardí Botànic, però centrat bàsicament en el cultiu i l'exposició d'espècies arbòries, procedents de les diverses flores de tot el món, lògicament es tracta d'espècies, més o menys, compatibles amb el clima de la comarca i de la ciutat de Lleida, amorosit pel reg artificial
Imatge: La Paeria




Vídeo:  Fernando, el coleccionista de Semillas




For Children and Families 

Books for children and families (172kb PDF) a list of books that make great reading material for Plant Conservation Day, including short descriptions and age-ranges
Learning science outside the classroom a book demonstrating informal non-classroom based learning
Nature’s Playground: Activities, crafts and games to encourage children to get outdoors  a guide to introducing children to the great outdoors through fun activities in nature
Plants for the planet (Animació)


Activities for kids and families


Plants provide limitless opportunities for education.
This May 18th, engage kids of all ages through art and science projects and hands-on learning activities.  We've created and highlighted several activities below to engage the young or the young at heart on Plant Conservation Day. 
Choose one of the activity options below to download a PDF sheet with full activity instructions:
Science activity - This activity connects children and trees (best suited for ages 9 and up).

Art activity -  This activity allows children to design their own cactus and turn the plant into a superhero for conservation.
The pollination game - help children learn how plants are pollinated.
Composting activity - Get children to design and build their own compost heap!
'Alternative' colouring sheets - Encourage children to think creatively about solving problems
Deadly links - a fun game to learn about how pesticides enter the food chain
Plants for Life Discovery Cart - includes a series of activities that communicate the importance of plants and showcase endangered plant species. 
Plants in Peril - engage students with this guide to exploring biodiversity and rare native plant conservation. (Courtesy Center for Plant Conservation)
Schools can create their own schoolyard habitat following this guide from the National Wildlife Federation 





For Home Gardeners

Books for home gardeners (151kb PDF)
a list of books that make great reading material for Plant Conservation Day


For Plant Conservation and Horticulture Professionals

Books for plant professionals (148kb PDF)
a list of books that make great reading material for Plant Conservation Day



No hay comentarios:

Publicar un comentario