per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida
Tradicionalment, les anades i tornades de les aus migratòries havien estat utilitzades com a calendaris naturals per pagesos, ramaders i pescadors, ja que, no solament marcaven el pas del temps dins del cicle anual, sinó que també representaven averanys emplomats del temps climàtic.
Quan les cigonyes marxaven aviat, anunciaven hiverns freds, quan les orenetes apareixien, significava que el temps fred ja s'havia acabat definitivament. Fins i tot era considerat "tabú", caçar o perjudicar les aus migratòries que arribaven més primerenques, doncs es considerava que eren elles mateixes les que portaven el bon temps, fins al lloc on anaven a passar la primavera i estiu, temps de bonança tant necessari per al reviscolament de la natura, la qual cosa representava bon rendiments de les pastures, del cultius i del ramats i en conseqüència bones anyades i bons hiverns, per a bona producció d'aliments, d'origen vegetal i animal.
Moltes dites i refranys populars. les incloïen en el seu repertori:
"Una oreneta no fa primavera"
"Per Sant Sebastià, l’oreneta ve i el tord se’n va"
"Per Sant Martí, venen la guatlla i el tití"
"Per Sant Blai ve la cigonya"Avui en dia, les aus migratòries continuen sent importants pels humans, però no tant per la població rural, sinó pels cientifics que estudien l'evoució del clima, per mitjà dels estudis fenològics, doncs les anades i tornades d'algunes espècies d'aus migratòries, juntament amb la floració de determinades plantes, indiquen pautes i tendències climàtics molt fiables.
12-13 de maig: Dia Mundial de les Aus Migratòries 2012
El Dia Mundial de les Aus Migratòries s'esforça per preservar els llaços culturals existents entre els éssers humans i les aus migratòries, així com per fer conèixer i defensar els beneficis econòmics i ambientals vitals que la preservació de les aus migratòries i dels seus hàbitats, representen. La campanya posa en relleu, la importància de afavorir i garantir que aquests lligams culturals, econòmics i mediambientals siguin preservats per a benefici de les generacions futures.
Uneix-te a altres persones i col·lectius entusiastes, de tot el món, que participen activament en les dues Jornades Mundials de les Aus Migratòries que, enguany, es cel·lebren els dies 12 i 13 maig .
Si pots o podeu participar en aquesta campanya i, sobre tot, si pots fer-ho, contribueix en l'organització d'esdeveniments en favor de les aus migratòries, en la teva localitat, tals com poden ser, excursions d'observació d'aus migratòries, activitats divulgatives i lúdiques, relacionades amb programes educatius específics, conferències, exposicions fotogràfiques, de dibuixos infantils o juvenils i d'altres esdeveniments públics.
Cartell de la campanya S.O.S Delta del Llobregat!
Imatge: http://cienciaoberta.wordpress.com/2009/08/08/s-o-s-delta-llobregat/Si decideixes participar, la teva contribució, personal o col·lectiva, ajudarà a que aquesta campanya sigui un èxit!
Algunes informacions relacionades amb aquest DM interessants:
Las aves migratorias y la gente. Juntos a través del tiempo Tema del DMAM per aquests 12 i 13 de maig, del 2012
Temes del DMAM d'anys anteriors:
"Las aves migratorias en un clima cambiante": 12 al 13 de mayo de 2007.
"Aves Migratorias. Embajadoras de la Biodiversidad": 10 al 11 de mayo de 2008.
"Barreras a la migración": 9 al 10 de mayo de 2009.
"Salvemos a las aves migratorias en crisis ¡Cada una de las especies cuenta!": 8 al 9 de mayo de 2010.
"Cambios en el uso de la tierra a vista de pájaro": 14 al 15 de mayo de 2011.
"Aves Migratorias. Embajadoras de la Biodiversidad": 10 al 11 de mayo de 2008.
"Barreras a la migración": 9 al 10 de mayo de 2009.
"Salvemos a las aves migratorias en crisis ¡Cada una de las especies cuenta!": 8 al 9 de mayo de 2010.
"Cambios en el uso de la tierra a vista de pájaro": 14 al 15 de mayo de 2011.
Día Mundial de las Aves Migratorias 2012. [Vídeo]
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/i3fn2qrxJxo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Volant en llibertat
No hay comentarios:
Publicar un comentario