per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida
En temps de crisi econòmica...
Llibres virtuals, gratuïts, ideals per a "la canalla i la jovenalla" als que els interessa la natura (3)
Els llibret que presentem avui, a primera vista, semblen estar "fora de context", doncs no es tracta de fauna pròpia de les zones humides de Catalunya, sinó ben al contrari, puix que son dues espècies que habiten indrets, més aviat, secs. Avui us oferim la possibilitat de conèixer dues noves especies de la fauna catalana en un estat de conservació més que preocupant, us presenten l'escurçó i la tortuga mediterrània.
Dèiem al principi, que les espècies presentades semblaven estar fora de context, però no és així, la raó és que a La Mitjana hi viu una serp aquàtica, força abundant, l'anomenada colobra o serp viperina o escurçó d'aigua (Natrix maura), una serp inofensiva pels humans que per a defensar-se dels seus depredadors naturals, va adquirir un aspecte i una actitud que el fan semblant a la serp més verinosa del nostre país. Poc dies després de la riuada del 82, la premsa local, parlava d'una "plaga de víboras" en les zones de ribera inundades per la crescuda. En realitat, es tractava d'aquesta mena de serp, inofensiva, foragitada dels seus caus d'hibernació, per l'aigua sortida de mare.
Tortugues, també n'he trobat, en més d'una ocasió, a La Mitjana, sempre en llocs d'aigües estanyades, però la meva primera il·lusió, en creure que podia tractar-se d'individus de tortuga d'estany (Emys orbicularis), sempre, finalment es va transformar en desil·lusió, en comprovar-hi, a continuació que, en realitat, es tractava de tortugues de Florida, possiblement de l'espècie (Trachemys scripta elegans) que és l'espècie exòtica, a més comuna com a mascota, a tota Europa. Individus als que, possiblement, algun propietari, molt desinformat, desil·lusionat per la pèrdua d'atractiu cromàtic de la seva tortugueta i fart de les seus mossegades, havia decidit alliberar en un lloc equivocat, a molts milers de quilometres de distància dels aiguamolls del seu hàbitat natural, als EE.UU d'Amèrica o a pocs quilometres de casa seua, en un centre d'acollida de fauna "silvestre".
L'escurçó
Els autors dels textos d'aquest llibret de 17 pàgines (7 MB en la seva versió digital) són Joaquim Soler Massana, Albert Martínez Silvestre i Elisenda Queralt Monsó, mentre que les il·lustracions són responsabilitat de "Jorfe" (Jordi Fortuny Esteban),
Aquest llibret educatiu que treballa les característiques i l'hàbitat de l’escurçó, està adreçat a la formació i sensibilització dels escolars del cicle mitjà d'Educació primària.
Aquest material educatiu ha estat elaborat pel Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) com a resposta a una proposta del Departament de Medi Ambient i Habitatge, i publicat, imprès en paper, mb el suport econòmic de l'Obra Social de la Caixa Laietana, el març del 2010, formant part de la col·lecció "Fauna Nostra".
L'escurçó
Consta dels apartats següents:
1- Qui són?
2- Com són?
3- On viuen?
4- Què mengen?
5- Com es reprodueixen?
6- La seva vida dia a dia
7- Perill d'extinció
Una de les principals causes de la desaparició dels escurçons és la destrucció dels seus hàbitats. Els incendis forestals que afecten a boscos i matollars, juntament amb l'aprofitament intensiu del territori per a l'agricultura, les pedreres i urbanitzacions, redueixen el territori on viuen els escurçons i n'impedeix la seva supervivència.
L'augment de carreteres arreu del país fa que molts d'aquests rèptils de desplaçament lent morin esclafats sota les rodes dels cotxes quan volen travessar-les, especialment durant l'època d'aparellament. Molts altres són presa de gats domèstics o ensalvatgits.
Desgraciadament, però, les serps són vistes com animals malignes i molt perillosos, per la qual cosa, tradicionalment, se les ha matat sense miraments.
Redacció, disseny, dibuixos i fotos: CRARC s.c.p. Gestions Zoològiques
(J. Soler Massana, A. Martínez Silvestre, Victòria Agustí i Elisenda Queralt)
La tortuga mediterrània
La tortuga mediterrània (Testudo hermanni) és una tortuga terrestre autòctona del nostre país . La destrucció dels seus hàbitats i el mal costum de considerar-la com una mascota o animal de companyia, molt popular entre la mainada, tant de les zones rurals com urbanes, n'han reduït significativament les poblacions salvatges i n'ha fet indispensable la protecció i la reproducció en captivitat, per assegurar el futur de l'espècie, a llarg termini.
El material educatiu disponible està format de diversos recursos didàctics, dissenyats per conèixer les principals característiques biològiques i ecològiques de la tortuga mediterrània i el seu estat actual de conservació, en perill d'extinció. Tots aquests materials educatius estan adreçats a l'educació i sensibilització d'escolars d'Educació primària.
El retorn de la tortuga
És un llibret de 47 pàgines, en el que els autors dels textos Ramon Mascort i Xavier Capalleras i l'il·lustrador Toni Llobet, en format de conte, ens expliquen la història d'una tortuga mediterrània, a la serra de l'Albera, quan desprès de passar tot l'hivern encauada, dormint sota terra, surt del seu cau, a l'arribada de la primavera, per alimentar-se en la superficie amb productes vegetals.
La història relata diverses incidències i aventures, propies de la vida real de les tortugues mediterrànies, com quan la tortuga es troba amb diversos depredadors i com fuig, quan es es veu afectada per un incendi forestal, i quan se l'emporta una família com a mascota que, finalment, la retorna al Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera.
Aquest llibret està adreçat als escolars dels cicles mitjà i superior de l'Educació primària.
Va ser publicat, imprès en paper, el març 1997, pel Departament de Medi Ambient de la generalitat de Catalunya, dins d'una campanya de sensibilització per fomentar la conservació de diverses espècies de la fauna catalana en perill d'extinció,
Per a facilitar la rapidesa de descàrrega del llibret digital, l'original s'ha fragmentat en cinc blocs:
El retorn de la tortuga 1
El retorn de la tortuga 2
El retorn de la tortuga 3
El retorn de la tortuga 4
El retorn de la tortuga 5
La tortuga mediterrània
Els autors dels textos d'aquest llibret de 31 pàgines (7 MB en la seva versió digital) són Joaquim Soler Massana, Albert Martínez Silvestre i Elisenda Queralt Monsó, mentre que les il·lustracions són responsabilitat de "Jorfe" (Jordi Fortuny Esteban).
Aquest llibret ha estat dissenyat per a donar a conèixer les característiques principals de la tortuga mediterrània i la seva situació de conservació, crítica, per ser una espècie que, actualment, està en perill d'extinció.
Aquest llibret ha estat elaborat pel Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) com a resposta a una proposta del Departament de Medi Ambient i Habitatge, i ha esta publicat, imprè en paper, amb el suport econòmic de l'Obra Social de Caixa Laietana, el desembre del 2007. Formant part de la col·lecció educativa "Fauna Nostra".
La tortuga mediterrània
Consta dels apartats temàtics següents:
1- Qui són?
2- Com són?
3- On viuen?
4- Què mengen?
5- Com es reprodueixen?
6- La seva vida dia a dia
7- Perill d'extinció
Web del CRARC
La tortuga de la serra de Montsant
Es tracta d'uns materials educatius força senzills que Joaquim Soler Massana, Albert Martínez Silvestre,Victòria Agustí i Elisenda Queralt Monsó, membres del Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), han elaborat per al Parc Natural de la Serra de Montsant,
Aquest material educatiu va adreçat als nens i a les nenes, de cicle mitjà d'Educació primària que estiguin treballant els animals (rèptils) a l'àrea de coneixement del medi natural. Consta d'una unitat didàctica i d'un quadernet d'activitats, tot centrat sobre la tortuga mediterrània.
U.D. Coneguem la tortuga de la serra de Montsant
Consta de 4 activitats:
1- Com som les tortugues que vivim al Parc Natural de la Serra del Montsant?
2- Com sóc per dins?
3- Mascle o femella?
4- Com podeu saber la meva edat?
5- Parcs naturals i altres zones protegides de Catalunya, on hi viu la tortuga mediterrània.
El quadern de treball de l'alumne
Inclou també orientacions pedagògiques per a l'alumnat i les solucions de les activitats.
Web del Parc Natural de la Serra de Montsant
No hay comentarios:
Publicar un comentario